Oosterse asperges

Breng een pan met water aan de kook. Schil de asperges en snij ze in 4 gelijke delen en blancheer deze vervolgens in het kookwater gedurende 3 minuten, spoel daarna de asperges met koud water. Rooster het sesamzaad. Doe de arachide-olie in een wokpan en voeg de fijngesneden sjalot en gember toe, zet het vuur niet te hoog, en bak dit ongeveer 2 minuten. Doe de mirin, sojasaus en oestersaus erbij en laat dit 2 minuten stoven. Doe de asperges erbij en de sesamolie en wok nog ongeveer 4 minuten, voor het opdienen strooi het sesamzaad over de asperges. Serveer op warme borden met miehoen of gele rijst.

Ingrediënten (4 personen):

500 gr. asperges
2 fijngesneden sjalotten
2 theelepels sesamolie
2 eetlepel fijngesneden gember
1 eetlepel mirin (zoete Japanse rijstwijn) evt. vervangen door Nouilly-Prat of sherry
2 eetlepel sojasaus (lichte)
1 eetlepel oestersaus
1 eetlepel sesamzaden
1 a 2 eetlepels arachide-olie

Wijnadvies

2013 Calel Torrontes, Mendoza Valley – Argentinië
 
groene asperges met risotto


Asperge risotto

(Zie foto) Bak de risottorijst in de warme olijfolie tot glazig maar niet gekleurd. Voeg de ui en de knoflook toe. Voeg de bleekselderijstelen toe. Voeg de witte wijn toe en daarna in een keer de bouillon. Doe de deksel op de pan en kijk na 12 minuten of de rijst nog een bite heeft en in een heerlijk geurende yoghurt-dikte substantie is! Voeg vlak voor het opdienen de gerilde asperges toe, een klont roomboter, de Parmigiano Reggiano en schep in diepe borden!!
Garneer met mint, gegrilde citroenplakjes en zwarte peper.

Ingrediënten (4 personen)

1 liter groente- of kippenbouillon
4 eetlepels olijfolie
1 grote gesnipperde ui
2 tenen knoflook
5 bleekselderijstelen gehakt
600 gram mooie risottorijst
250 ml witte wijn
2 bosjes groene asperges waarvan de achterkantjes afgesneden zijn, gegrild op een grillplaat
50 gram roomboter
2 handen parmigiano reggiano
1 hand vers gesneden mintblad
vers gemalen zwarte peper
rasp van 2 biologische citroenen

Wijnadvies

2012 Dalcero Pinot Grigio, IGT delle Venezie – Italië